Courgette-cake met noten

Wie denkt dat groente en cake niet bij elkaar kunnen, heeft het helemaal mis! Deze zoete courgette-cake met gember, walnoten en amandelen is een tussendoortje waar je maag wel even op kan teren.
Dit tussendoortje valt in de ‘middenweg-categorie’, wat betreft de voedingswaarden. Door de gunstige samenstelling qua vetzuren (maar 6,5 en% aan verzadigd vet!), lage hoeveelheid aan toegevoegde suikers én de toevoeging van groente maakt dat de cake in deze categorie valt. Redelijk gezond en weer eens wat anders. Wat zijn we creatief in Veenendaal!

Benodigdheden:

 • 120 gr walnoten
 • 40 gr amandelen
 • 200 gr rietsuiker
 • 200 gr bloem, gezeefd
 • 2 eetlepels bakpoeder
 • 1,5 eetlepel koek- of speculaaskruiden
 • 1 theelepel gembersiroop
 • 200 gram courgette, fijngeraspt

Bereidingswijze:

Voorbereiding: 8min  ›  Bereiding: 15min  ›  Extra tijd: 60-75min in de oven

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid de walnoten en amandelen uit over een bakplaat en rooster ze 6-8 minuten in de oven. Laat afkoelen en hak ze grof.
 2. Klop in een kom de eieren en rietsuiker met een elektrische mixer tot een dikke vla.
 3. Voeg de olijfolie, de bloem, het bakpoeder, de koekkruiden en de gembersiroop toe. Schep op het laatst ook de geraspte courgette en gehakte noten door het beslag.
 4. Schenk het beslag in een ingevette cakevorm en bak de cake 60-75 minuten in de oven. De korst moet droog en mooi bruin zijn, maar de kern mag iets vochtig blijven. Haal de cake uit de oven en laat nog 10 minuten rusten. Haal een mes langs de zijkanten van de cake en kieper hem voorzichtig om.

Tip: je kunt de cake serveren met een glazuurlaagje; maak dit van poedersuiker en gembersiroop. Hiervoor heb je 100 gram poedersuiker nodig en 3 eetlepels gembersiroop (voeg eventueel een paar druppels water toe). Schenk het glazuur over de cake

 

Voedingswaarde Courgette-cake met noten
  Totaal (679 gram) Per plak (20 gram)
Kcal 3756 110
Koolhydraten totaal 372 gram 10.9 gram
eiwit 71 gram 2.0 gram
Vet totaal 216 gram 6.3 gram
Verzadigd vet 27 gram 0.8 gram
Onverzadigd vet (totaal) 186 gram 5.4 gram
Voedingsvezels 20 gram 0.6 gram