Vakantietijd !

Wat heerlijk om hier naar uit te kijken. De voorpret begint bij mij al tijdens het zoeken naar dé perfecte vakantieplek. Als het dan vakantie is, staan 2 woorden op mijn voorhoofd: vrijheid en blijheid 🙂

Dat is wat we willen! Maar hoe kan het dat vakantie ook voor onrust of zelfs stress kan zorgen?

  • Wat eet ik tijdens de reis of op mijn bestemming?
  • Hoe kan ik genieten én aan mijn leefstijl blijven werken?
  • Help, mijn Prikkelbare Darm reist ook mee…
  • Mijn reisgenoten vinden een gezonde leefstijl tijdens de vakantie onzin.
  • Zal mijn opgebouwde spiermassa / sixpack nu verdwijnen?

Is dit herkenbaar voor jou? Misschien loop jij hier ook tegenaan en ben je dit ondertussen zelfs gaan accepteren. Vakantietijd is genieten, dus zorg ervoor dat je niet onnodig in de stress schiet. Zorg voor minder vakantie-onrust door met deze tips aan de slag te gaan:

Vastgelopen computer

Een druk hoofd is als een vastgelopen computer. Alle programma’s staan voor 100% te draaien, en daar raakt hij oververhit van.

Als je de belasting naar beneden wilt brengen, zal je wat programma’s moeten sluiten. Dus als je je drukke hoofd tot rust wilt brengen zal je er wat gedachten uit moeten gooien. Weg ermee!

Wat werkt? Opschrijven. Je brein ziet vervolgens dat de belangrijkste stresspunten op papier staan, dat geeft ontspanning, overzicht en ruimte. Je zet het letterlijk iets verder van je af. Probeer het maar eens!

Een goede voorbereiding…

…is het halve werk. Tsja dit is zo logisch dat je het snel vergeet. Voorbereiden geeft het gevoel van controle en je kunt dingen van je lijstje lekker afvinken. Check-check-check! Ga dus inplannen wanneer je aan de slag gaat; boodschappen doen, voedzame tussendoortje kopen, tas inpakken, route checken, hardloopschema uitprinten, et cetera.

Maak een vakantieplan

Als je je conditie op peil wilt houden, waarom zou je dan stoppen met bewegen in de vakantie? Als je een gezond eetpatroon wilt aanleren, waarom zou je in de vakantie alleen aan de patat/chips/frisdrank/alcohol/snoep zitten? Soms lijkt het wel of een ongezonde leefstijl hoort bij vakantietijd. Een gewoonte die jaren ingesleten zit en elke vakantie terug komt. Ik snap dat heel goed, want gewoontes aanleren gaat heel gemakkelijk als iets lekker voelt.

Kijk eens eerlijk naar jezelf: wat vind je belangrijk? En kan je hier ook aan werken tijdens de vakantie? Misschien niet voor 100%, maar voor 50% of 25% ? Denk van tevoren realistisch na over je vakantie. “Hoe geniet ik én werk ik aan mijn doelen (zonder stress!)?”

Wat is haalbaar en wat niet? Ongemerkt kan je je doel opeens kilometers van je afschuiven. (na de vakantie, dan….) Of je legt de lat juist te hoog. Een vakantie ziet er vaak zo anders uit dan je ‘normale’ leven. Hierover nadenken hoort ook bij een goede voorbereiding.

Maak je vakantieplan zo praktisch mogelijk voor jezelf. Dus naast die patat ook een salade. Of naast een biertje of wijntje, ook gewoon water blijven drinken. Of van tevoren duidelijk doornemen met je reisgenoten wat jouw voornemens zijn. En lekker tennissen, dansen, fietsen, wandelen, zwemmen, skaten, hardlopen, boerengolven…  Er zijn allerlei handige apps die je helpen herinneren aan je doel. Je kunt ook een wekkertje zetten en jezelf bijvoorbeeld dagelijks een vraag stellen.

Ademen

Dit werkt om een druk hoofd te kalmeren. Het klinkt saai, misschien cliché of gewoon te simpel. En toch werkt het als een tierelier! 🙂 Geloof mij, ademen zorgt voor een blauwe lucht en een lege computer.

Dus: sluit je ogen en je mond – adem twee tellen in – ademen vier tellen uit. Doe dit 10 keer.

Als je gedachten afdwalen, dan focus je je opnieuw op je ademhaling. Het focussen zorgt ervoor dat je in het hier en nu bent, in plaats van bezig te zijn met de stressgedachtes.

Deze tips zijn geen hogere wiskunde. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen, maar mijn motto is; houd het simpel. Herken je stress of onrust bij jezelf? Ga ermee aan de slag en begin vandaag nog.

Ik hoop dat je een fijne en stressloze vakantie zult beleven! Vrijheid en blijheid 🙂

Gezonde vakantiegroet,

Marian Hooijer