Lekker snoepje van me

Snoepjes, cake, taart, scones, sapjes, bonbons, cocktails.. Allemaal lekkere dingen waar iedereen wel eens zin in heeft. Toch weten we dat deze zoete verleiders in een verschrikkelijk negatief daglicht staan, omdat er veel suiker in zit.

Maar ja, suiker is overal om ons heen en zo langzamerhand krijg ik het idee dat er gedacht wordt dat AL het suiker slecht is. Nu vraag jij je natuurlijk af: “Is dat zo?” en “Welke producten met suiker kan ik nog wel eten?”

Soorten koolhydraten
Allereerst is het belangrijk om meer te weten over suiker. Suiker is, net als zetmeel, een koolhydraat die energie levert aan planten, dieren en mensen. Koolhydraten heb je in verschillende vormen, kijk maar naar de tabel hieronder.1

kh lijst3

Nu denk je waarschijnlijk, nadat je bovenstaande heel zorgvuldig gelezen hebt, wat heb ik hieraan? Vergeet al de moeilijke namen, maar let op de vorm van de koolhydraten. Wat opvalt is dat meervoudige koolhydraten uit lagere ketens bestaan. Enkelvoudige koolhydraten bestaan uit korte ketens en worden daardoor snel in het bloed opgenomen.

Er zijn dus ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Hiervan zijn de langzame koolhydraten beter, want hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter dit is voor je lichaam. Bijvoorbeeld: In een eierkoek zitten evenveel koolhydraten als in een volkoren boterham. Maar in een eierkoek zitten vooral snelle koolhydraten. Daarvan krijg je dus sneller een hoge piek in je bloedsuiker en dat is niet gezond. Kies dus het liefst voor eten met langzame koolhydraten en niet te grote porties.2

Langzame koolhydraten

 • Zilvervliesrijst
 • Volkoren pasta
 • Volkoren brood17900928_s
 • Groenten
 • Peulvruchten
 • Onbewerkt fruit
 • Magere melk

Snelle koolhydraten

 • Suiker
 • Snoep
 • Vruchtensap
 • Honing
 • Gebakken aardappels
 • Alles met wit meel, witte pasta en witte rijst

 

Voordeel van langzame koolhydraten: VEZELS
Nog een voordeel van de langzame koolhydraten; hierin zitten veel vezels. Ze verminderen niet alleen de bloedsuikerpieken, maar geven ook zo’n heerlijk verzadigd gevoel. Vezels zorgen ervoor dat je niet snel trek krijgt, omdat het langer duurt om ze te verteren. Daardoor ga je minder snel tussen de maaltijden door snacken.2

Hoe zit dat met toegevoegde suikers en geraffineerde suikers?
Toegevoegde suikers zijn alle mono- en disachariden die tijdens de productie en bereiding van voedingsmiddelen worden toegevoegd. Witte en bruine suiker, honing, siroop en stroop zijn toegevoegde suikers. Suikers die van nature aanwezig zijn, zoals in fruit, groente, peulvruchten, brood, aardappelen, fruitconcentraat en melkproducten zijn geen toegevoegde suikers.

Geraffineerde suikers zijn suikers die worden bewerkt in de fabriek. Ongeraffineerd suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, waardoor het vezels, mineralen, enzymen en vitaminen bevat. Om geraffineerd suiker te krijgen moet men de suiker wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatatie, indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enzovoort …3

Klinkt niet erg gezond toch?!

Zoetstof
Dit lijkt wel ideaal als alternatief voor suiker. Zoetstoffen zijn in te delen in 2 soorten: Polyolen en intensieve zoetstoffen.

Polyolen
Ze zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt erg op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak.

Alle zoetstoffen die eindigen op –ol, zijn polyolen. Dit is belangrijk om te weten, want als je hier teveel van binnenkrijgt kan dit winderigheid en diarree veroorzaken.4 5

Intensieve zoetstoffen
Intensieve zoetstoffen zijn 50 tot 3000 keer zoeter dan suiker en leveren geen of nauwelijks calorieën. Hieronder staan de bekendste intensieve zoetstoffen.

Aspartaam (E 951) Stevia (E 960)
Wat is het? Het is zo’n 200 keer zoeter dan de natuurlijke suikers en bevat haast geen calorieën Stevia is ook een zoetstof, maar wordt gemaakt uit een plant. Daarom heeft het zo’n natuurlijk imago. Stevia is 300 keer zoeter dan gewone suiker. Het steviapoeder dat in de winkel te koop is, is – net al suiker – zwaar bewerkt en er zit weinig natuurlijks in.
Waarvoor? Aspartaam kan overal in. Door de yoghurt, in frisdrank en in zoetjes. Kan net als Aspartaam overal in, maar kan bitter smaken.
Pas op! Hoewel deze zoetstof nauwelijks calorieën bevat, kan je gaan denken dat je meer kan eten en drinken. Het blijft troep dat je in je lichaam gooit. Veel zoetstoffen worden stevia genoemd, terwijl ze maar voor een paar procent uit stevia bestaan, aangevuld met bijv. aspartaam. Pure stevia is te zoet om toe te voegen aan de koffie.

Mijn advies luidt: liever ontwennen dan nog meer aanwennen. Dat geldt ook voor zoetstoffen, want als je hier veel van gebruikt vraagt je lichaam telkens om die zoetige smaak. Eet liever pure producten, zonder toevoegingen. Door al de toevoegingen van zoetstoffen proeven we nauwelijks wat nou de échte smaak is van een product.

Over dit ondewerp valt nog veel meer te vertellen, daarom zal ik de volgende keer ingaan op suiker en sport.

 


Bronnen:

 1. http://www.voedingsatlas.be/pdf/theorie.pdf
 2. https://www.diabetesfonds.nl
 3. http://suikerwijzer.nl
 4. http://www.voedingscentrum.nl/
 5. www.suikerinfo.nl