Jij bent expert

Wat is het soms hilarisch om met mensen over gezond eten te praten. Daar weten we namelijk ALLES vanaf. Nederland kent zo’n 17 miljoen bondscoaches voor ons succesvolle [ahum] elftal. Er zijn inmiddels ook 17 miljoen ‘voedingsdeskundigen’, ‘voedingsgoeroe’s’ of  ‘experts op het gebied van eten’. Ja, met deze laatste titel ben ik het zeker eens:  Jij bent ‘EXPERT op het gebied van eten’. Want jij alleen weet welke voorkeur je hebt voor eten en wat je minder naar binnen moet schuiven (of gieten).

Als je kijkt naar gezond eten, dan weet je inderdaad wel wat gezond is. In de grote lijnen weet je best dat groente en fruit gezond is. Dat je vocht, graanproducten en zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen nodig hebt. Je weet ook dat junkfood en alcohol niet meewerken aan een gezonder lichaam. Ook heb je geen snoep, chocola of frisdrank nodig. Logisch.

Toch worden we in verwarring gebracht door social media, televisie, voedingsdeskundigen en allerlei ‘goedbedoelde’ afvalboeken. Ze verkondigen vaak meningen en ervaringen, die niet gebaseerd zijn op wetenschappelijke informatie. Of informatie die niet goed geïnterpreteerd is. Er dwarrelen nog allerlei fabels rond, waar je onzeker van kan raken. Dit wil niet zeggen dat het fout is wat deze mensen doen, je kunt het zien als inspiratie. Een tip die ik vaak geef: gebruik je Hollandse nuchterheid en blijf nieuwsgierig.

Maargoed – Als je het eigenlijk wel weet, waarom lukt het dan niet in de praktijk? Het kost tijd en discipline om ‘willen’ om te zetten in ‘kunnen’. Daar heb je tools, inspiratie en handvaten bij nodig. Ook een stukje zekerheid over je gedrag en bevestiging. Ik pak regelmatig mijn smoezenboek erbij als ik ergens geen zin in heb. Dan bedenk ik een goede reden om er morgen of volgende week mee aan de slag te gaan. Uitstelgedrag. We zijn er dol op! Iedereen heeft een smoezenboek met een aantal smoezen erin.

Aan de slag

Ik ga je wat vertellen: Je gaat VANDAAG aan de slag. Ja, dat wil je en je weet wat je moet gaan doen. Bedenk kleine stappen en reflecteer wekelijks op een vast moment of je nog steeds bezig bent met je doel. Wil je teveel aanpakken? Heb je een vaag doel of weet je niet precies wat je wilt bereiken? Dan kan ik je helpen:

  • Een concreet en haalbaar doel vaststellen;
  • Helderheid geven in wat je dagelijks nodig hebt;
  • Eindelijk met je smoezenboek aan de slag gaan;
  • Doorbreken van ongezonde gewoontes en leren volhouden;
  • Beter presteren op sportgebied, op school of op je werk.

The secret to getting ahead, is to getting started

Gezonde groet,

Marian