Geef ze een banaan!

NOS Nieuwsbericht: Wereldwijd zijn er 41 miljoen kinderen te zwaar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. 10 miljoen extra dan in 1990. Tsjonge, 41 miljoen… dat is heel Spanje gevuld met kids, of 1,7 miljoen klassen. 

Wat kan de media toch lekker angstaanjagend overkomen. Van dit aantal leeft bijna de helft in Azië en een kwart in Afrika. In Nederland heeft ongeveer 11 % van de kinderen (4 – 12 jaar) overgewicht. Terwijl 82% een normaal gewicht heeft. Dat is minder schokkend en klinkt gelijk heel anders toch?.

Ook in de praktijk hoor ik dat ouders vaak bezorgd zijn om hun kinderen. Overgewicht, ondergewicht, eetproblemen. Overal wordt een stickertje op geplakt. Ik begrijp goed dat ouders bezorgd kunnen zijn als hun kind even niet goed eet.  Maar blijf ook nuchter.

Stimuleer je kind om gevarieerd te eten, zet extra groente op tafel en geef je kind een stuk fruit mee. Belangrijker nog is dat kinderen niet zozeer doen wat je zegt maar wel doen wat je doet! Ai… dat betekend dat goed voorbeeld goed doet volgen. Wat voor voorbeeld geef jij? Is er altijd chips in huis? Altijd koek bij de thee? Wordt het pas gezellig als er gegeten wordt? Dit zijn dingen die het beeld dat je kind over voeding heeft bepaald. Als voeding voor jou een issue is dan leef je dat voor. Kortom:

Aan de bak dus, en de kids in je slipstream mee. Hoe simpel wil je het hebben?!